ACCRביה"ס לבישול

בית הספר לבישול של מסדר אבירי הגריל
סיכום מחזור א'


רקע כללי

מסדר אבירי הגריל ישראל מקיים עמותה שמטרותיה : טיפוח שפים וטבחים צעירים ועידודם המקצועי. טיפוח מלצרי יין צעירים ועידודם המקצועי. ארגון תחרויות מקומיות בנושאי קולינריה ותרבות יין. תמיכה בהשתתפות בתחרויות בינ"ל בנושאי קולינריה ותרבות היין. ייזום פעילות מקומית ובינ"ל להעמקת המודעות לנושאי גסטרונומיה. הפעילות בדגש לתמיכה בפריפריה ובסיוע בהדרכה ובארועים לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים וברקע חברתי-כלכלי.
המסדר, בשיתוף המחלקה לקידום ילדים ונוער בעיריית תל אביב, הפעיל קורס בישול לנוער בגילאי 16-18 , נערים קשיי יום, מתוך הבנה שרכישת מקצוע משמעותי הינה אבן דרך משמעותית בשילובם והצלחתם בחברה הישראלית. הקורס נמשך כשלושה חודשים והתבסס על אנשי מקצוע, חברי המסד, שפעלו בהתנדבות מלאה.
מטרת הפרוייקט, כפי שהוגדרה ביציאה לדרך:
הכשרה מקצועית איכותית לבני נוער אשר תקל על שילובם במעגל התעסוקה ובחברה.
מטרת הקורס, כפי שהוגדרה בתכנונו:
מתן כלים בסיסיים לעבודה במטבח, לימוד טכניקות ומושגים המתאימים לכל מטבח.

מדדי הצלחה

  1. 70% הסמכה – 13 תלמידים החלו את הקורס בפועל, 11 סיימו –תלמיד אחד עזב לאור רקע חברתי ותלמיד נוסף הפסיד שיעורים רבים לאור מחלה ועל כן לא הוסמך. עמידה במדד זה – 84% הצלחה. אציין כי על פי מדדי המחלקה לקידום וילדים ונוער, הישג זה הינו חסר תקדים בהשוואה לקורסים אחרים המופעלים במרכז.
  2. 50% מהמוסמכים משולבים במטבח מקצועי (או בשירות צבאי) – מדד זה לא ניתן לבחינה מדוייקת. תקופת הקורונה הביאה לסגירת המסעדות ועל כן לא ניתן לשלב את הבוגרים. חלר מאלו ששולבו, נאלצו בשלב מוקדם יחסית לצאת לחל"ת.
    יחד עם זאת, חשוב לציין שחלק מבוגרי הקורס הצליחו להשתלב ולעבוד במקצוע כבר בשלבי ההכשרה.
    • תלמידה מהקורס אותרה והחלה לעבוד במסעדת פסטל – אחת ממסעדות השף המובילות בארץ.
    • תלמיד נוסף, עובד במסעדת המבורגרים בתל אביב.
    • בוגר הקורס החל לעבוד באופן עצמאי ומבשל למשפחות ולאירועים.
    • בוגר הקורס התקבל לתפקיד טבח במוסד ציבורי.
    • שני בוגרים נוספים עבדו במסעדות עם תחילת ההכשרה ורכשו יכולת לשיפור הישגיהם.
    נכון לעכשיו, 65% מבוגרי הקורס השתלבו / משולבים בעבודה מקצועית – אילולא הקורנה, יתכן וההיקף היה גדול יותר. הישג גבוה משמעותית מהציפיות!
  3. שביעות רצון גבוהה של משתתפי הקורס – בתום ההכשרה קיימנו שיחת סיכום עם כלל החניכים. באופן גורף, כלל משתתפי הקורס הביעו שביעות רצון גבוהה מאוד.

להמשך

  1. מחזור שני של בית הספר של מסדר אבירי הגריל ישראל מתוכנן להיפתח בינואר 2021.
  2. הפעם, הקורס יארך כחצי שנה – 24 מפגשים, ויתקיים עם מורה קבוע – שף מיכאל כץ. מיכאל הינו המורה הבכיר והותיר ביותר בארץ, לימד כשלוש שנים בבית הספר היוקרתי קורדון בלו בלונדון ומלמד כבר עשרה מחזורים בבית הספר דן גורמה. מיכאל, חבר המסדר, בחר להצטרף לצוות מתוך הבנת השליחות והרצון לסייע לנערים.
  3. גם הפעם נשתף פעולה עם עיריית תל אביב, מלקת קידום ילדים ונוער, כדי לוודא שבוחרים את הנערים המתאימים ביותר.

ACCR - Cooking School


Summary of the First Class of Israeli Cooking School

Background:

The Israeli Chaine under the ACCR flag, in cooperation with the Department for the Advancement of Children and Youth in the Tel Aviv Municipality, operated a cooking course for youth between the ages of 16 and 18, guys with difficulties of the day, with the understanding that acquiring a significant profession is a significant milestone in their integration and success in Israeli society.
The course lasted about three months and was based on professionals, members of the Chaine, each one volunteering a session.
The purpose of the project, as defined at the kickoff:
High-quality professional training that will make it easier for the participants to get into the employment circle and integrate into the society.
The purpose of the first cycle, as defined in at start:
Providing basic tools for working in the kitchen, learning techniques and concepts suitable for each kitchen.

Success Metrics:

  1. 70% accreditation – 13 students began the actual course, 11 graduated – one student left in light of social background and another one lost many lessons in light of illness and therefore was not ordained. Meeting the metric – 84% ordained.
    Please note that according to the Department of Advancement of Children and Youth Indices, this achievement is unprecedented compared to other courses operated at the Center.
  2. The Corona period resulted in the closure of many restaurants and therefore some of the graduates could not find a position. Some of those who found a position had to take a paid leave.
    • One student was recruited by one of the instructors and began working at Pastel Restaurant – one of the leading chef restaurants in the country.
    • One student works at a burger restaurant in Tel Aviv.
    • One graduate of the course was accepted as a cook in a public institution.
    • Two graduates worked in restaurants during the early stages of the training so during the course improve their skills.
    • Several graduates began working independently and cooking for families and events.
    To sum it up above 50% of the graduates have found a spot in the professional cooking world and if it wasn’t in the middle of the COVID-19 pandemic the scope could have been greater.
  3. High satisfaction amongst the course participants – we held a meeting to some up and the guys were very satisfied
  4. It should be also noted that during the course and up to date we are in constant communication with all the graduates via a what’s up group that includes Instructors managers and graduates

Going forwards

A second session is scheduled to open in January 2021.

This time, the course will last about six months – 24 sessions.

One of the conclusions from the first cycle was to use only one teacher –fortunately, Chef Michael Katz will take the role. Michael is the highest-ranking and veteran teacher in the country. He taught for three years at the prestigious Cordon Bleu School in London and has been teaching the last ten cycles at the Dan Gourmet School in Israel. Michael, a member of the Order, chose to join the team with an understanding of the mission and the desire to help the guys.

The cooperation with the Tel Aviv Municipality division for promotion of children and youth, will continue as in the first cycle where on top of giving us the kitchen and additional help will participate and help with selection of the new candidates.

HEB / ENG